MEDNARODNO ŠPORTNO SREČANJE TEHNIŠKIH ŠOL 2018 FIRMINY FRANCIJA

V mestecu Firminy v Franciji je potekalo že 18. tradicionalno športno srečanje srednjih šol iz Evrope. Udeležilo se ga je čez 400 dijakov in njihovih mentorjev iz Italije, Španije, Francije, Avstrije, Hrvaške, Poljske in Slovenije. Našo zastavo so zastopali dijaki in mentorji Šolskega centra Nova Gorica.

Šport je tako za teden dni čudovito povezal dijake sodelujočih šol. V času, ki so ga preživeli na potovanju, v hostlu, na športnih igriščih, na izletu v Lyon in na zaključni zabavi so lahko spoznavali druge kulture, jezike in navade. Seveda pri slednjem ne moremo mimo najpomembnejšega elementa – hrane. Ta je bila za naše slovanske želodčke precej francoska. Da bi bila mera polna, so si naši gurmani za kosilo privoščili še…polže.

Gotovo so tudi socialna omrežja bogatejša za kar lepo število novih prijateljstev in všečkov J.

Najpomembnejši del srečanja pa so bila tekmovanja, kjer so se mladi pomerili v odbojki, košarki, nogometu, rokometu in badmintonu, tako v moški kot ženski kategoriji. V nogometu sta našo šolo zastopali dve moški ekipi, v košarki, odbojki in rokometu pa ena. V badmintonu sta nas zastopali dve dekleti.

Vsaka tekma je zgodba zase, še posebej, če z njo predstavljaš ne samo šolo, ampak tudi svoj narod. Zato vsem tekmovalcem iskrene čestitke za trud in požrtvovalnost na igrišču.

V zelo lepem spominu pa bo ostala tekma, ki so jo na koncu turnirja odigrali rokometaši. Dijaki so sestavili ekipo »Drem team«, po dva predstavnika iz vsake šole, in se pomerili z lokalno člansko ekipo Firmijiya. Čudovito je videti otroke, ki so si bili še malo prej največji rivali, kako uigrano izpeljujejo akcije in tresejo nasprotnikovo mrežo.

Domov so se ekipe Šolskega centa Nova Gorica, ki so jih sestavljali dijaki SPLŠ, ERŠ, BTŠ, GZŠ, vrnile z zlato medaljo v odbojki, z bronasto medaljo in nagrado za najbolj Fer play ekipo v nogometu, s 4. mestom in nagrado za najbolj Fer play ekipo v rokometu in s 7. mestom v košarki. Tudi dekleta so se v badmintonu odlično izkazale. Čestitamo!

Naj vse bogate izkušnje, nova poznanstva in zanimiva spoznanja o svetu, ki nas obkroža, zaključim z besedami o prijateljstvu Antoine de Saint-Exuperya, avtorja Malega princa, rojenega v Lyonu: »Ozrite se v nebo. Vprašajte se: Ali je bacek pojedel cvetico ali ne? Videli boste, kako se vse spremeni …«