Marko Fabjan, Nejc Klanjšček in Tomi Štucin so dijaki 4. letnika tehnika mehatronike, ki so se izredno izkazali na 10. državnem tekmovanju mehatronike, ki je potekalo v Ravnah na Koroškem.

Fantje so na 10 . forumu mehatronike pokazali napravo za samodejno točenje in postrežbo pijač, ki so jo izdelali na šolskem centru Nova Gorica pod vodstvom mentorja Mateja Pinose. Napravo so poimenovali »Avtomatic Barman«. Naprava samodejno prime vstavljen kozarec in ga po gnanem vodilu odnese pod dozirne enote, kjer elektropnevmatski manipulator natoči izbrano mešanico pijače, jo vrne ter postreže na odlagalno mesto.

Dijaki so se v zahtevni projektni nalogi srečali z veliko izzivi s strokovnih področji strojništva, elektrotehnike in informatike in prav vse so uspešno rešili. Unikatno napravo so najprej narisali v 3D- tehniki, nato izdelali model, sledila je izdelava sestavnih delov. S pomočjo CNC obdelovalnih strojev, 3D-tiskalnikov ter laserskega razreza so izdelali vse komponente in jih sestavili v celoto. Sledilo je pnevmatično in električno ožičenje naprave ter na koncu še programiranje krmilja naprave. Večmesečni trud, zavzetost, vztrajnost in timski duh se je izplačal. Na tekmovanju so imeli konkurenco iz vseh osmih slovenskih šol z izobraževalnim programom mehatronika. Z javno predstavitvijo izdelka in suverenim zagovorom naloge pred komisijo so osvojili dovolj točk za prvo mesto in zlato priznanje.

Iskrene čestitke.