Novogoriški dijaki so se pomerili v Startup podjetniških vodah

V času od 17. 11. do 19.11. se je šestintrideset dijakov  različnih smeri Šolskega centra Nova Gorica  pomerilo v  podjetniških vodah. Udeležili so se  delavnice Start Up izziv v Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Novi Gorici v organizaciji ŠC Nova Gorica, Primorskega tehnološkega parka in Agencije SPIRIT.

Dijaki so pod vodstvom mentorjev, podjetnikov in izvajalcev zbirali ideje, nato so za eno pripravili poslovni model ter jo predstavili petčlanski komisiji. S projektom so se ukvarjali tri tedne (delo na delavnici Startup, v spletni učilnici, z mentorji v šoli, doma, na terenu …). Tako je bilo časa dovolj, da so lahko izdelali prototipe svojih ponudb. Cilj delavnice je bil, da se dijaki naučijo razumeti, kako preveriti realnost problema, ki ga želijo svojim kupcem rešiti ter kako se izogniti stroškom ob izdelavi storitev ali izdelkov, ki jih nihče ne potrebuje ali ne želi.

S svojo podjetniško idejo je najbolj prepričala ekipa PC Rent. Zmagovalci  Startup izziva za dijake so tako postali Alan David Poljšak, Aleksandar Gadzhov in Ambrož Rijavec. Izhajali so iz želje po rešitvi problema stroškov, ki nastanejo pri nakupu novega računalnika višje zmogljivosti. Potencialnim kupcem (šolam, podjetjem, razstavljalcem na sejmih…) bi ponujali najem računalnikov, ki bi vključeval servis oziroma zamenjavo računalnika v 24. urah.

Na delavnici je poleg zmagovalne sodelovalo še šest ekip z naslednjimi idejami:

PRTASMET – smart pepelnik, ki  zaposlenim omogoča lažje čiščenje in je za oko prijetnega videza

Top pub – aplikacija ki ponuja informacije o lokaciji  pub-a, po  kriterijih posameznika

Park Calm – aplikacija, ki nam bi omogočila lažje iskanje prostega parkirnega mesta v  parkirnih hišah velikih mest,

ŠPRICAJT – aplikacija, ki bi bila v pomoč dijakom pri preverjanju urnika in vsakodnevnih obveznosti

Air Trans – dostava hrane ali drugih zadev z dronom boljše zmogljivosti

SPOT – aplikacija, ki bo delavcem  HITovih igralnic  omogočila večji nadzor nad udejstvovanjem obiskovalcev in jim tako lahko ponudila še več

Galerija slik:

Slike iz dogodka:

https://www.facebook.com/pg/popripopri/photos/?tab=album&album_id=1596326767112686

https://www.facebook.com/pg/popripopri/photos/?tab=album&album_id=1615832295162133

Spletna učilnica:

https://eucilnica.scng.si/course/view.php?id=681