31. maj, mednarodni dan boja proti kajenju na zdravstveni šoli Nova Gorica

Predstojnik NIJZ Nova Gorica doc. dr. Marko Vudrag je s sodelavci in učiteljicama Dašo Cek Stepančič in Barbaro Sitar organiziral delavnico o preprečevanju kajenja. Delavnico smo izvedli za dijake prvih in drugih letnikov zdravstvene šole, ki v tem obdobju začenjajo posegati po cigaretah.

Začeli smo ob 11. uri s predavanjem doc. dr. Marka Vudraga o pojavnosti raka v Sloveniji. Nanizal je nekaj statističnih podatkov. Med drugim je povedal tudi, da se število kadilk zvišuje. Kajenje tudi do 30-krat poveča tveganje za nastanek raka ter je skoraj v 80 % vzrok za nastanek pljučnega raka. Dijakom je prikazal filmček, kako spremenjene in mutirane telesne celice prevarajo imunski sistem in delovanje bioloških, tarčnih zdravil.

Naslednja predavateljica je bila ga. Petra Kravos iz NIJZ. Dijakom je govorila o kadilskih mitih. Nekateri miti so ljudem splošno znani, npr. umrl bom v vsakem primeru, tudi če ne kadim ali kajenje sprošča, kajenje elektronske cigarete je neškodljivo …

Iz povedanega so dijaki spoznali, da so nekatere spremembe, ki pri mladostniku nastanejo zaradi kajenja, trajne in da predstavlja kajenje velik javnozdravstveni problem: povzroča tudi gubanje kože, porumenelost zob in bolezen dlesni.

Tretji predavatelj je bil g. Luka Šolmajer, mag. farm, nacionalni predstavnik v ENSP, ki je predstavil Proctorjevo knjigo Zlati holokavst. Dijake je šokiral z izjavami, da so cigarete regulirane manj kot pasja hrana. Povedal je, da je izjava,  da se cigarete ne oglašujejo mladim, napačna in da se napačne informacije o kajenju širijo načrtno. Poskusil je predstaviti kajenje z vidika kulturno povzročene nevednosti ter vpliv medijev in reklamiranja tobačnih izdelkov. Na ljudi, ki se z zdravjem ne ukvarjajo profesionalno, imajo velik vpliv mediji. Sharon Stone v filmu Prvinski nagon reklamira kajenje. Mediji ljubijo zgodbe, vendar je bila smrt treh vrhunskih športnikov, olimpijcev v medijih, vključno s Slovencem Iztokom Pucem, omenjena bežno. Vzrok smrti (kajenje) pa ni bil izpostavljen. O kajenju se zelo malo govori. Del denarja od prodaje tobačnih izdelkov se steka v državno blagajno, zato je preprečevanje kajenja dolgotrajen in težaven proces.

Dijake je pretresel video z izpovedjo bivše kadilke in pokojnega igralca Yula Brynnerja.

Na koncu je doc. dr. Vudrag pokazal še modela zdravih in kadilskih pljuč, da so se dijaki lahko prepričali o škodljivosti kajenja. Nad izvedbo delavnice so bili navdušen, zavzeto so poslušali in sodelovali. Spraševali so o telefonski številki za pomoč pri odvajanju kajenja, o izvedbi podobnih akcij za zmanjševanje uporabe alkohola, ipd. Tudi v prihodnje upamo na uspešno sodelovanje z NIJZ Nova Gorica.

 

Barbara Sitar, prof.